Kojelautakamerat

Kojelautakamerat, autokamerat, ajontallentimet, dash camit, jne. Auton tuulilasille sijoitettavilla videota tallentavilla kameroilla on monta nimitystä. Kojelautakameran toimintaperiaate ja käyttötarkoitus on nimityksestä huolimatta yleensä sama. Kojelautakamerat tallentavat ajon aikaiset tapahtumat videona kameran muistiin tai ulkoiselle muistikortille.

Kojelautakamerat ovat yleistyneet viime vuosi autoissa mikä lienee enimmäkseen hyvä asia. Kameran avulla saadaan tärkeitä tapahtumia katsottua jälkeenpäin esim. todistusapuna kolari tai muussa vastaavissa tilanteissa. Kameroiden ansioista(tai takia) on jatkuva mahdollisuus sille, että olet kuvattuna liikenteessä. Tämän ajatuksen vuoksi myös monen liikennekäyttäytyminen on muuttunut rauhallisempaan suuntaan. Kojelautakamera on myös toisaalta hauska ja viihdyttävä laite, sillä saa tallennettua helposti vaikkapa lomamatkan ajot ja maisemat. Nykyään myös netti on pullollaan kaikenlaisia jännittäviä, hauskoja, vaarallisia, hulluja ja hölmöjä tilanteita tienpäältä. Onpa aiheesta myöskin tehty jo elokuvakin, jossa käytetään ainesitona pelkästään kojelautakameroiden tallentamaa videomateriaalia.

kojelautakemerat

Kiinnitys ja kytkentä autoon

Kojelautakamera kiinnitetään auton tuulilasiin tai kojelaudalle. Kameroissa on yleensä virransyöttö suunniteltu otettavaksi auton tupakansytittimestä ja tässä tupakansytytin liitännässä on myös muuntaja joka muuntaa auton 12V tai 24V jännitteen kameralle sopivaksi, yleensä 5V jännitteeksi. Osaan kameroista on saatavilla lisävarusteena niin sanottu pysäköintitilan kaapeli. Tällä kaapelilla kamera yhdistetään suoraan auton sähköihin siten, että kamera saa virran myös auton ollessa sammutettuna. Tällöin kojelautakamera toimii valvontakamerana auton ollessa pysäköitynä. Yleensä kamerasta löytyy tässä tapauksessa myös liiketunnistin, joten kameran ei tarvitse turhaan nauhoittaa videota jossa ei ole mitään tärkeää tapahtumaa.

Videokuvan laatu

Kojelautakameroita on myynnissä nykyään valtava määrä eri valmistajien laitteita. Lähes kaikissa kameroissa videon laaduksi luvataan 1080p Full HD tarkkuus videolle. Videokuvaksessa pitää kuitekin muistaa, että pelkkä tarkkuus ei takaa huippulaatua. Kojelautakameroissa pätee yleensä sama sääntö kuin tavallisissakin videokameroissa – hinta ja laatu kulkevat useimmiten käsi kädessä.

Kojelautakamerat ja GPS

Osaan kameroista on yhdistetty myös GPS-vastaanotin. Tällöin kamera pystyy tallentamaan tarkan sijainnin ja näyttämään missä video on kuvattu. Parhaiten tässä on onnistunut tunnettu navigaattorivalmistaja Garmin. Garmin Dash Cam -mallistosta löytyy kolme kameraa joissa kaikissa on GPS-tallennus. Videota katsottaessa, kuvassa näkyy saman aikaisesti ja erittäin selkäesti miten auto liikkuu kartalla. Garminin kojelautakamerat sisältävät myös muita hyödyllisiä kuten nopeusvalvontakamera(peltipoliisit) hälytykset.

Katso tuotteet kojelautakamerat

garmin dash cam 55 kojelautakamera