gps ei toimi

Lakkasiko GPS-navigaattorisi toimimasta? Leave a comment

Lakkasiko GPS-navigaattorisi toimimasta?

Syynä voi olla viime viikonloppuna tapahtunut ns. GPS-kellon nollaantuminen. Kyseessä on siis GPS-paikannuksessa käytetty viikkonumeroinnin koodaustapa, joka aloittaa uuden syklin huhtikuun alussa. Tarkalleen ottaen tämä tapahtui viime viikonloppuna 6.4.2019. GPS-järjestelmässä viikkonumero koodataan tietovirtaan 10-bittisenä, joten viikkojen laskemiseen on käytössä yhdessä syklissä vain 1024 numeroa. Ensimmäisen syklin laskenta alkoi tammikuussa 1980 ja 1024 viikko saavutettiin 21. elokuuta 1999. Sykli on siis pituudeltaan noin 19,7 vuotta. Nykyinen jakso alkoi siis elokuussa 1999 ja päättyy 6. huhtikuuta 2019.

Suurimmat valmistajat tiedottavat asiasta ja Garminin mukaan ongelmia ei pitäisi ilmetä. TomTom laitteissa ongelmat taasen saattavat hyvin tulla vastaan yli 4 vuotta vanhojen laitteiden kohdalla. Ongelman saa kuitenkin korjattua päivittämällä laitteen ohjelmiston.

Garminin tiedote viikkonumeroiden nollaantumisesta

Mitä tarkoittaa GPS-järjestelmän viikkonumeroinnin nollautuminen?

GPS-järjestelmä tunnetaan kaikkialla tarkoista sijainti- ja aikatiedoistaan. GPS-satelliitit lähettävät päivämäärä- ja aikatiedot käyttäjille nanosekuntien tarkkuudella. Kun GPS-järjestelmä alkoi seurata aikaa vuonna 1980, päivämäärää ja aikaa ilmaisi kuitenkin yksinkertainen laskuri, joka pystyi laskemaan eteenpäin enintään 1024 viikkoa eli noin 19,7 vuotta. 1024 viikon kuluttua laskuri nollautui, ja GPS-ajanlasku alkoi uudelleen nollasta. Ensimmäinen nollautuminen tapahtui elokuussa 1999. Toinen nollautuminen tapahtuu 6.4.2019.

Miten GPS-järjestelmän viikkonumeroinnin nollautuminen vaikuttaa?

Niissä GPS-laitteissa, joihin ongelma vaikuttaa, näkyy nollautumisen jälkeen väärä päivämäärä ja aika. Tätä väärää aikaa käytetään myös jälkilokien aikaleimoissa, sen avulla lasketaan auringonnousu ja auringonlasku ja sitä käytetään myös muissa toiminnoissa, jotka ovat riippuvaisia oikeasta päivämäärästä ja ajasta. Tämä ei kuitenkaan vaikuta sijainnin tarkkuuteen. Laitteen paikannus toimii jatkossakin samalla tavalla kuin ennen nollautumista.

Vaikuttaako ongelma laitteeseeni?

Garmin on valmistautunut tähän jo vuosien ajan. Garmin on testannut nykyisiä ja vanhoja laitteita kattavasti määrittääkseen, vaikuttaako GPS-järjestelmän viikkonumeroinnin nollautuminen niihin. Testiemme perusteella useimmat Garminin GPS-laitteet selviytyvät viikkonumeroinnin nollautumisesta ongelmitta.

Lue koko tiedote

TomTomin tiedote viikkonumeroiden nollaantumisesta

The GPS Week Number Rollover (WNRO) occurs every 19 years, with the next roll over taking place on 6 April 2019. Similar to odometers in older cars rolling over from 99,999 km to 0, the GPS WNRO is the resetting of the GPS calendar back to 0.

When the calendar resets, it can cause a miscommunication between GPS satellites and GPS receiver chips. As a result, some chips in satnavs will lose the ability to process certain functions.

What does this mean for you? It’s time to check your satnav. Depending on your device, you may need to update or upgrade.

TomTom laitteeseen saatavien päivitys tilanteen voi tarkistaa tästä

Vastaa

Automasa.fi